Hunduppfödning

Hunduppfödning

Är du på gång att köpa hund och har valt ras, men vet inte hur du hittar den bästa individen? Det finns många oseriösa personer inom hunduppfödning och därför är det viktigt att du är noggrann i ditt val av kennel. Hunduppfödning är mer än att bara låta para sin tik med en hanhund av samma ras. Seriösa uppfödare känner sin ras sedan många år tillbaka. De kan berätta för dig om rasens specifika egenskaper, men också om de problem du kan råka ut för. Många registrerar sig i SKK, Svenska Kennelklubben. För att få göra det måste de följa strikta regler för sin uppfödning.

Hunduppfödning och olika kennlar

Börja med att kontakta de kennlar du är intresserad av och be om att få komma på besök. Då kan du själv bilda dig en uppfattning om hur de hanterar sina hundar. Är det familjehundar eller håller de hundarna för sig i en annan byggnad? Används de i arbete eller i någon hundsport? Är det utställningshundar? Hunduppfödning innebär mycket mer än att avla på den vackraste eller charmigaste hunden. En uppfödare bör endast avla på hundar som är rastypiska till både utseende och temperament och som inte har några medfödda sjukdomar. Det är lätt att glömma bort att fråga om det, när man står inför en söt valp.

Be också om att få träffa mamman till valparna. Hurdan är hon i lynnet? Är det en lugn och tillgiven hund, eller är hon kanske vaksam och skygg? Det är förstås en fördel om du kan träffa också pappan till valparna, men ofta lånar man in en hanhund från en annan kennel när det är dags för parning och han finns därför sällan kvar på samma kennel som valparna. Hunduppfödning innebär också ett stort ansvar för valparnas hälsa. De ska vara veterinärundersökta och vaccinerade innan de kommer till dig. Är det renrasiga valpar bör du få med en stamtavla och ett papper på att de är försäkrade.

Att föda upp hundar

Hunduppfödning medför ansvar

Har du någon gång känt dig sugen på att låta din tik få valpar? Det finns en hel del att tänka på först. Hunduppfödning är inte bara roligt, med huset fullt av söta valpar, utan innebär också ett risktagande. Du vet inte hur din tik klarar förlossningen och du vet inte heller om alla valpar föds friska och överlever. Det kan bli många snabba och tuffa beslut som behöver tas längs vägen. Det finns inte heller någon garanti att du faktiskt hittar nya hem till alla valpar, och vad gör du då? Är du beredd att behålla flera hundar? Tänk efter före.

Hunduppfödning innebär, för en seriös uppfödare, ett ansvar även efter att valpen lämnat ditt hem. Många håller kontakten, åtminstone under en period, med valpens nya familj. Eftersom man vill valpen väl är det bra att ställa upp som rådgivare och bollplank, i synnerhet om valpen är den nya familjens första hund. Trots allt jobb innebär hunduppfödning mycket glädje. Precis som under småbarnsåren kommer du att få många nätter där du väcks alldeles för många gånger och det kommer att bli söndertuggade tofflor och kissfläckar på golvet. De åtta veckorna du har valparna, innan de flyttar till sina nya hem, kommer du att ha fullt upp. Som en virvelvind far de runt i hemmet och du kommer att få dig många skratt och några gråa hår. Kanske väljer du att behålla en av valparna, så att det inte blir för tomt.

Hunduppfödning kräver förberedelse

Oavsett om du planerar att skaffa en valp, eller om du vill ägna dig åt hunduppfödning, krävs det planering och förberedelse. Läs på så mycket du kan och besök gärna hundutställningar. Även om du själv inte är intresserad av utställning, kan du där träffa hundägare och uppfödare av din ras och knyta kontakter. Lär dig av andras erfarenheter, men fatta dina egna beslut. Ta reda på vilka regler och rekommendationer som finns både för hunduppfödning i allmänhet och för din egen ras. Till exempel har vissa raser problem med inavel eller med ärftliga sjukdomar. Din rasklubb kan berätta det du behöver veta om rasens specifika problem. Det krävs passion när man föder upp hundar, men kärlek finns det gott om.

Foder är viktigt när du skaffar valp. Om du vill att den ska bli frisk och stark så behöver du rätt sorts mat. På hästochhund.se kan du läsa om foder för hundar så att du ger din hund det som den förtjänar. Men tänk även på att foder inte är det ända som hunden behöver. Motion är också viktigt. Om du vill att din hund ska vara glad och frisk så behöver den få röra på sig mer än mellan köket och vardagsrummet. Vardaglig motion och en bra kost är nyckeln till en glad och frisk hund.